top of page
  • skopje2028

[ВИДЕО] ЕПК Разговор 3: Темишвар

Updated: Apr 27, 2021

Третото интервју во серијата „ЕПК разговори“ сопретставници на тековни идни ЕПК градови е со Симона Л. Нојман, извршна директорка на Асоцијацијата Темишвар Европска престолнина на културата 2023.

Темишвар e избран да биде романски град-носител на титулата Европска престолнина на културата за 2021. Кандидатура е развиена во рамки на програмскиот концепт „Запали го своето светло – Осветли го твојот град“. Поради ефектите од корона-кризата, Европската комисија предложи Темишвар да биде носител на титулата во 2023 година. Овој предлог беше официјално усвоен од Европскиот парламент и Советот на Европа во декември 2020 година.


7 views
bottom of page